سیستم انبارداری و شرایط نگه داری ام دی اف و نئوپان:
در صنعت چوب و مشتقات آن ( ام دی اف و نئوپان و محصولات مرتبط ) از جمله مهم ترین عوامل کسب وکار ، انبارداری و شرایط نگه داری ورق های ام دی اف و نئوپان و سایر محصولات مرتبط می باشد.در این مقاله با روش های صحیح انبارداری و شرایط نگه داری ام دی اف و نئوپان و محصولات مرتبط بیشتر آشنا خواهیم شد و همچنین موارد غلط و صحیح انبارداری در این کسب کار را به همراه تصاویر خواهیم گفت.
ام دی اف و نئوپان با توجه به اینکه از چوب تولید می شوند خواص فیزیکی و شیمیایی چوب را دارا می باشند ، به عنوان مثال ام دی اف و نئوپان و محصولات مرتبط در برابر آب و رطوبت از مقاومت بالایی برخوردار نیستند . با توجه به ساختار و بافت اسفنجی چوب ، آب و رطوبت می تواند بین بافت چوب نفوذ کرده و باعث افزایش حجم ام دی اف و نئوپان شود و در نتیجه باعث تغییر شکل و ابعاد و خراب شدن ام دی اف و نئوپان خواهد شد . البته چگالی ذرات ( دانسیته یا تراکم ذرات ) در ام دی اف و نئوپان متفاوت است مقاومت انها نیز در برابر نفوذ پذیری آب و رطوبت با یکدیگر تفاوت دارد . بنابراین توصیه میگردد در انبارداری ورق های ام دی اف و نئوپان و محصولات مربوطه به رطوبت نسبی هوای انبار توجه شود و بصورت مداوم باید رطوبت انبار کنترل شود . این کار را می توان با دریچه های تهویه هوا ، کولرابی و سایر روش ها انجام داد و امکان رد و بدل شدن هوا را در انبار فراهم نمود. به عنوان مثال در شهرهایی که رطوبت نسبی هوا بسیار بالاست از تهویه هوای مناسب جهت کاهش رطوبت هوای انبار استفاده نمود و یا در مناطقی که رطوبت نسبی هوا بسیار پایین هست از کولرهای ابی برای افزایش رطوبت انبار استفاده کرد .
معمولا برای شناسایی میزان رطوبت نسبی هوا می توان از رطوبت سنج استفاده نمود . از راه های دیگر شناسایی رطوبت ، تغییرات شکلی و ابعاد ورق ام دی اف و نئوپان است بدین صورت که در محیط های با رطوبت بسیار زیاد یا بسیار کم ورق های ام دی اف و نئوپان تاب دار می شوند و یا در محیط های با رطوبت بسیار زیاد روی ورق های ام دی اف و نئوپان اثار کپک را می توان مشاهده نمود .
در کارخانه های تولید ام دی اف و نئوپان به دلیل اینکه در حمل ونقل در مسافت های طولانی از عرق کردن ام دی اف و نئوپان جلوگیری کنند از پارافین استفاده می نمایند البته میزان این پارافین در شهرهای مختلف و همچنین فصول مختلف سال متفاوت است . بنابراین کنترل رطوبت از مهم ترین عوامل نگه داری و انبارداری ورق های ام دی اف و نئوپان است.
عامل دیگری که در انبارداری ام دی اف و نئوپان بسیار مهم است نحوه دپو نمودن و قرار گرفتن ورق ها در رگال است. با توجه به اینکه سایز ورق های ام دی اف و نئوپان بزرگ است و برای دپو کردن انها فضای زیادی لازم است و با توجه به گران بودن هزینه انبار ، معمولا از انبارهای کوچک در این کسب و کار استفاده می شود و فضای کافی برای انبار کردن ام دی اف و نئوپان به شیوه ای صحیح وجود ندارد فروشندگان سعی می نمایند با بهینه ترین روش ورق های ام دی اف و نئوپان را در انبار جای دهند و ورق ها را بصورت ایستاده و به هم چسبیده داخل رگال قرار می دهند که این روش ، روش خوبی برای انبار کردن نیست . این کار به مرور زمان به دلیل فشارهای فیزیکی وارده به ورق ها و عدم رد وبدل شدن هوا جهت تنظیم رطوبت باعث تاب برداشتن ورق ام دی اف و نئوپان می گردد .
از روش های صحیح انبار کردن ورق ام دی اف و نئوپان می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
اول : استفاده از رگال های افقی
دوم : قراردادن بصورت پالت روی زمین البته زیر پالت باید از زیرپالتی استفاده نمود و پالت ها با فاصله مناسب در کنار هم گذاشته شوند.
در کارخانه های پرس ملامینه بعد از پرس کردن روکش با توجه به اینکه ورق ها تا چندین ساعت همچنان حرارت ناشی از پرس را دارند باید بصورت افقی و در دمای مناسب و رطوبت مناسب قرار دهند تا کاملا این حرارت از ورق ها خارج شود وسپس برای ارسال به بازار بارگیری شوند.
از عوامل دیگر که می توان در انبارداری و شرایط نگه داری ام دی اف و نئوپان اشاره نمود دمای هوای انبار است. دمای هوای انبار تاثیر مستقیم روی ورود و خروج رطوبت در ورق ام دی اف و نئوپان دارد و با توجه به اینکه ورود و خروج رطوبت ورق باعث تاب دار شدن انها می شود باید همواره دمای هوای انبار را کنترل نمود .
عامل بعدی شرایط عمومی انبار است بدین صورت که بعضا مشاهده شده در فضای باز و یا زمین های بدون سقف اقدام به انبار کردن ورق های ام دی اف و نئوپان می نمایند که این امر ورق ها را در معرض باران ، رطوبت ، سرما و گرما قرار می دهد و برای نگه داری از این ورق ها در فضای باز از پلاستیک و یا کیسه های بزرگ استفاده می نمایند که این کار در طولانی مدت باعث محبوث شدن رطوبت شده و امکان رد و بدل شدن هوا و تنظیم رطوبت وجود ندارد و باعث عرق کردن ام دی اف و نئوپان ، تاب دار شدن ، باد کردن و کپک زدن انها می شود .
در مجموع ما به4 عامل در انبارداری و شرایط نگه داری ام دی اف و نئوپان اشاره نمودیم:
1) رطوبت نسبی هوای انبار و رطوبت استاندارد خود ام دی اف و نئوپان
2) نحوه قرار دادن ورق ها در رگال و فشارهای فیزیکی
3) دمای هوای انبار
4) شرایط عمومی انبار